Hore

Divoké slony Ázie

Divoké slony Ázie

Slony si väčšinou spájame s africkými savanami. Ich čriedy však v podobe menšieho Slona ázijského (Elephas maximus) obývajú aj južnú a juhovýchodnú Áziu (mapa), kde ich vo voľnej prírode žije odhadom okolo 40 až 50 tisíc. V porovnaní so Slonom africkým je jeho ázijský príbuzný nižšieho vzrastu, má menšie uši a jeho kly nedosahujú až také úctyhodné rozmery. Samice často kly vôbec nemajú. Slon ázijský sa v klasifikácii delí na tri poddruhy – Slon indický, Slon srílanský a Slon sumatranský. Za posledné tri generácie sa celková populácia Slona ázijského zmenšila o takmer 50 percent. Najväčšiu hrozbu pre neho predstavuje rast počtu obyvateľov a s ním spojený tlak na životné prostredie, ktoré je pre slony domovom. Spolužitie slonov a ľudí je problematické už od staroveku. V súčasnosti sa pravidelne opakujú útoky splašených slonov na ľudské obydlia, neraz slony zablúdia aj priamo do miest. Ako príklad môže poslúžiť článok o vyčíňaní slonov v indickom meste Mysore. Mnoho slonov každoročne zahynie po zrážke vlakom, keď sa pokúšajú prekročiť koľajnice vedúce cez ich teritórium. Incidenty sú o to smutnejšie, že sa odohrávajú aj v chránených územiach (článok). V indických médiách je možné zachytiť aj príbehy o slonoch vyhľadávajúcich alkohol, po ktorého užití dochádza k zmene ich prirodzeného správania. 

Učte svetovo

Učte svetovo

Lepšia geografia vám pomôže pripraviť zaujímavé a nápadité hodiny. Prezrite si našu ponuku materiálov.

Materiály