Hore

Čo ste (možno) nevedeli o klinčekoch

Čo ste (možno) nevedeli o klinčekoch

Kto by ich nemiloval? Obľúbená prísada vareného vína, domácich perníkov a ďalších dobrôt. Korenie, bez ktorého je nepredstaviteľná indická kuchyňa. Klinčeky patria medzi najobľúbenejšie koreniny sveta, viete však, ako a kde rastú? Pôvodnou domovinou stromu Klinčekovec voňavý (čeľaď myrtovité), ktorý rastie až do výšky 12 metrov, je indonézske súostrovie Moluky. Klinčeky boli ako korenie cenené už v staroveku, ich najstaršie nálezy (18 stor. p.n.l.) pochádzajú dokonca z až tak vzdialeného miesta, akým je dnešná Sýria. Obľúbenými boli aj v Indii a Číne, skutočný obchod s nimi však rozbehli až Arabi. Nakoľko sa klinčeky pestovali len na Molukách, boli veľmi drahé. Snahy Európanov o založenie plantáží na tropických ostrovoch v ich správe, boli úspešné od 18. storočia, kedy začali Francúzi s produkciou klinčekov v kolóniách Maurícius a Zanzibar. Súčasné oblasti produkcie klinčekov zobrazuje táto mapa, rebríček najväčších producentov nájdete tu. Klinčeky získali názov podľa svojho vzhľadu (aj anglický názov clove vychádza z latinského clavus = klinec). Klinčeky, ktoré využívame v kuchyni sú vysušenými púčikmi kvetov Klinčekovca voňavého. Pred zberom vyzerajú tak, ako ich zobrazuje fotografia vyššie. Zber prebieha ručne a pozrieť si ho môžete na tomto videu. Ak by sa nechali kvety dozrieť, čím by sa korenie znehodnotilo, vyzerali by takto. Koľkými spôsobmi je možné využiť klinčeky doma? Obráťte sa na experta, Jamie Oliver vám povie viac.  

Podporte nás

Podporte nás

V čase zatvorených škôl chceme pomôcť učiteľom, žiakom aj rodičom a preto je plný obsah Lepšej geografie pre všetkých zdarma. Znamená to pre nás výpadok príjmov, ktorý nás existenčne ohrozuje. Na tvorbe nových materiálov pre vás pracujeme denne. Ak sa vám zdá naša činnosť prospešná, prosíme, podporte nás ľubovoľným finančným príspevkom. Aj malá pomoc môže byť veľkou. Ďakujeme!

Chcem podporiť