Príbeh kávy od semienka po šálku
Už samotné vyslovenie toho slova vyvoláva príjemne pocity – káva. Ak ju pijete, každá vaša šálka je súčasťou viac ako 2 miliárd šálok, ktoré sa vo svete denne vypijú. Nevýrazný rastlinný druh na pomedzí kra a stromu, ktorému za jeho súčasný názov vďačíme Arabom (qahwah) a Turkom (kahve) pochádza z oblasti Etiópskej vysočiny. Podľa legendy to bolo s objavením zázračných účinkov kávy takto:Etiopskému pastierovi Kaldimu ušla koza. Našiel ju pri zvláštnom kríku, ako si pochutnáva na jeho plodoch.
Na kozu mala konzumácia bobúľ povzbudzujúce účinky – veselo si poskakovala a dnešným termínom prejavovala znaky hyperaktivity. Zvedavý pastier neodolal a bobule tiež ochutnal. O chvíľu už skákal spolu s kozou. Odniesol bobule mníchom žijúcim v horách. Mnísi boli nadšení, veď vďaka povzbudzujúcim účinkom bobúľ, z ktorých im neskôr napadlo variť nápoj, sa dokážu oddávať modlitbám dlhšie a koncentrovanejšie! Neskôr sa káva vďaka arabským kupcom dostala na Arabský polostrov, z ktorého sa vďaka tureckým výbojom dostala do Európy.
Kde sa káva pestuje?
Káva je tropickou plodinou, ktorej vyhovuje teplo a zrážky. Preto neprekvapí, že sa jej produkcia obmedzuje na oblasť medzi obratníkmi, ktorá sa zvykne označovať aj ako kávové pásmo (coffeealebo bean belt).
Nakoľko pochádza kávovník z Etiópskej vysočiny, darí sa mu najmä vo vyšších nadmorských výškach. Odroda Robusta sa pestuje do približne 1000 m n.m., Arabica preferuje vyššie polohy a v závislosti od miestnej klímy sa jej plantáže nachádzajú do nadmorskej výške cca 2100 až 2300 m. V Kolumbii to vyzerá napr. takto. Káva z vyšších nadmorských výšok má výraznejšiu chuť, jej výnosy však s pribúdajúcou výškou klesajú, čo sa odráža aj na cene. Cenu odrody Arabica zvyšuje aj skutočnosť, že dozretie rastliny do produkčného veku trvá 5 až 7 rokov, v prípade Robusty sú to len 2 až 3 roky.
Najväčší producenti
Celková ročná produkcia kávy sa udáva v jednotke 60 kg vriec. V roku 2016 bolo takýchto vriec na svete vyprodukovaných 143,37 miliónov, čo je dosť na to, aby sa ušlo na každého kávičkára. Stúpajúca spotreba (najmä v rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomikách sveta) však vyvoláva obavy, či tomu tak bude aj v budúcnosti. Zatiaľ sa zvýšený dopyt po káve odrazil len na jej cene.
Možno vás neprekvapí, že najväčším svetovým producentom kávy je už dlhodobo Brazília. Druhý Vietnam, štvrtá Indonézia, alebo šiesta India však môžu prekvapiť (graf). Bližšie informácie o kávových TOP 10 štátoch môžete spoznať v tomto článku. Produkciu vo všetkých štátoch môžete preskúmať zas tu.
Od semienka po šálku
Všetko to začína, samozrejme, semienkom, z ktorého vyrastie semenáčik (malá rastlinka). Ešte pred výsadbou na plantážach sa všetky semenáčiky pripravia v tzv. kávovej škôlke, ktorá vyzerá takto. V zatienených podmienkach a pri častom zavlažovaní tu kávovníky rastú až dovtedy, kým sú dostatočne silné na to, aby zvládli byť presadené do pôdy, v ktorej porastú až do dospelosti. Zvyčajne to trvá až 14 mesiacov.
Keď je už kávovník na plantáži dostatočne vyvinutý a silný, niekoľko dní po prvých zrážkach obdobia dažďov začína kvitnúť.
Kvety opadnú a ako to už v rastlinnej ríši býva, premenia sa na plody. Kým dozrejú, trvá to aj 9 mesiacov.
Po dozretí majú kávové bobule červenú farbu a sú pripravené na zber, ktorý môže prebiehať ručne, alebo pomocou strojov (video).
Po zbere bobúľ zvyčajne nasleduje ich triedenie, počas ktorého sa odstránia nedozreté, alebo poškodené plody.
Kávové bobule následne putujú do tzv. mlynov, v ktorých sa odstránia vonkajšie šupky. Mlyny môžu byť na ručný pohon (ponášajú sa na zariadenia, ktoré sa u nás používajú na lisovanie hrozna), alebo modernejšie a efektívnejšie priemyselné zariadenia.
Olúpané kávové bobule (zrná) pokračujú vo svojej púti k horúcej šálke do fermentačných nádrží, kde strávia 12 až 24 hodín. Počas fermentácie sa rozvinie chuť a vôňa kávy.
Potom sa zrná dôkladne omyjú studenou vodou, ktorá zastaví proces fermentácie a nechajú sa dôkladne vysušiť – priamo na slnku, alebo v priemyselných sušičkách.
Vysušené zrná sa opätovne a podrobne roztriedia na triediacich linkách podľa akosti a veľkosti. Táto časť je jednou z najdôležitejších pre budúcu kvalitu kávy a vyžaduje si skúsenú pracovnú silu.
Vytriedené zrná sa zabalia do 60 kg vriec a pripravia na transport do prístavu.
Proces praženia, ktorý zavŕši premenu kávovej bobule na voňavé kávové zrno, ktoré tvorí základ nášho obľúbeného nápoja, sa väčšinou deje v oblastiach konzumácie kávy – v našom prípade v Európe, alebo priamo na Slovensku. V súčasnosti existuje množstvo väčších, či menších komerčných pražiarní. Po upražení sa jednotlivé vzorky testujú, aby sa dosiahla najvyššia kvalita kávy, ktorá po zabalení poputuje do obchodov a k spotrebiteľom.
A záver už všetci poznáte – lahodná šálka vášho obľúbeného nápoja, ktorý mení mrzké dni na pekné. Keď si ju budete nabudúce vychutnávať, spomeňte si na prácu všetkých, vďaka ktorým ju máte. Bude ešte chutnejšia.
Z fotopríbehu vychádza aj samostatná vzdelávacia aktivita, s ktorou žiakov priblížite jednotlivé etapy v produkcii a spracovaní kávy a zároveň precvičíte čitateľskú gramotnosť a schopnosť spolupráce.
Podporte nás
V čase zatvorených škôl chceme pomôcť učiteľom, žiakom aj rodičom a preto je plný obsah Lepšej geografie pre všetkých zdarma. Znamená to pre nás výpadok príjmov, ktorý nás existenčne ohrozuje. Na tvorbe nových materiálov pre vás pracujeme denne. Ak sa vám zdá naša činnosť prospešná, prosíme, podporte nás ľubovoľným finančným príspevkom. Aj malá pomoc môže byť veľkou. Ďakujeme!
Chcem podporiť